Европа изчерпва разбирането си спрямо Гърция, предупреди Дейселблум
Европа изчерпва разбирането си спрямо Гърция, предупреди Дейселблум / снимка: Guliver/Getty Images

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди, че Европа изчерпва разбирането си спрямо Гърция, предаде Ройтерс.

Той добави, че ако в останалите 18 страни от еврозоната имаше референдуми относно гръцката криза, от тях щеше да стане ясно, че хората нямат желание да дават на Гърция повече пари.

В интервю за холандската телевизия Нювсуур Йерун Дейселблум, който е и холандски министър на финансите, предупреди Гърция, че тя разполага сега с необходимата й подкрепа от страна на еврозоната, но че действията на гръцкото правителство са били такива, че тази подкрепа е била дадена трудно.

Трябва да си дадете сметка, че ако в останалите 18 страни от еврозоната имаше референдуми дали да се дадат повече пари на Гърция, резултатът от тях щеше да бъде доста по-удивителен и много по-негативен от 60-те процента, обявили се срещу предложенията на кредиторите от 25 юни на референдума в Гърция на 5 юли, каза Дейселблум.

Еврозоната се съгласи след серия от продължителни и бурни срещи в Брюксел през уикенда да отпусне на Гърция над 80 милиарда евро заеми и да избегне излизането на страната от еврозоната. Това стана седмица след като Гърция отхвърли на референдум подобна оферта от страна на еврозоната.

Източник: БТА