Eкооценката за преустройство в жилище ще отпадне
Eкооценката за преустройство в жилище ще отпадне / снимка: Sofia Photo Agency
Eкооценката за преустройство в жилище ще отпадне
71204
Eкооценката за преустройство в жилище ще отпадне
  • Eкооценката за преустройство в жилище ще отпадне

Ако решим да бутнем стената в хола или да остъклим балкона, вече няма да вадим екологична оценка. Според сега действащите законови уредби това е задължително условие от проектирането и строителството. С готвените промени в Закона за устройство на територията изискването за екологична оценка ще отпадне за сградите от 4-та, 5-та и 6-та категория, които се намират в градска среда и извън защитени територии.

България е единствената страна в Европа, в която при строителство и преустройство на сгради в урбанизирана територия е необходимо да се вади оценка за екологично равновесие, коментира министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

"Има комични ситуации, в които ако обърнете едно жилище в офис или офис в апартамент, трябва да съгласувате, че пазите биологичното равновесие. Казано по-образно, съгласувате дали ще запазите хлебарките и мухъла по стените", каза министър Данов.

Eкологичната оценка засяга всички строежи, включително сгради от 4-та, 5-та и 6-та категория. В това число жилищни и обществени сгради, паркове и градинки, в които се правят някакви изменения. С приемането на промените в Закона за устройство на територията това изискване ще отпадне. "Отпадането на изискването за екооценка за 4-та, 5-та и 6-та категория сгради обхваща по-големият процент от проектирането и строителството в момента. Това е когато обектите са в рамките на населено място и не попадат в обхвата на защитена територия", каза Данов. Той припомни, че нормативният срок за съгласуване на тази част е била един месец и доколкото той е видял документите на министерството, струва 285 лева.