ЕК започва антимонополно разследване срещу Амазон
ЕК започва антимонополно разследване срещу Амазон / снимка: БГНЕС

Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу американския онлайн търговец на дребно "Амазон". По-специално ЕК ще разследва някои елементи, включени в договорите на "Амазон" с издатели, които могат да попречат на конкурентоспособността на други онлайн търговци на дребно.

По-рано тази година, американският вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че ЕК подозира "Амазон" в получаване на незаконна помощ в Люксембург. Според вестника Европейската комисия излезе с предварително решение, че данъчните стимули, предоставени от Люксембург на компания за търговия, нарушават правото на ЕС.

Делото за нарушаване на данъчните правила започна през 2003 г., когато антимонополният регулатор на ЕС заподозря дъщерното дружество "Amazon EU Sarl" в плащане на данъци чрез трансферно ценообразуване. Схемата дава възможност преразпределянето на обща печалба от лица в полза на други лица, които са в държави с по-ниски данъци. По този начин облагаемата печалба на дъщерното дружество е била намалена, което предоставило икономическо предимство на компанията - майка - "Амазон". Тогава Министерството на финансите на Люксембург отрече онлайн търговецът да се ползва със специален данъчен режим.

Регулаторът на ЕС разследва още компаниите "Епъл", "Старбъкс" и "Фиат". Фирмите също са заподозрени в получаване на големи данъчни облекчения в Ирландия, Холандия и Люксембург.

Източник: БГНЕС