ЕК още няма становище по жалбата на ЧЕЗ
ЕК още няма становище по жалбата на ЧЕЗ / снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че жалбата на чешката енергийна компания ЧЕЗ срещу България все още се оценява и няма решение по поставените въпроси, предава БНТ.

Барозу направи този коментар в отговор на въпрос при посещението си в Прага, където даде съвместна пресконференция с чешкия премиер Петър Нечас. Той заяви, че Комисията се отнася към този въпрос с голямо внимание и допълни, че току-що е получено официалното оплакване по случая.

Според Барозу трябва да се направи оценка на ситуацията и всички правила на вътрешния пазар да бъдат спазени.

На 29 март ЧЕЗ съобщи, че подава жалба до Комисията срещу решението на българските власти да предприемат стъпки към отнемане на лиценза на дружеството у нас.

Неотдавна българският енергиен регулатор започна процедура за отнемане на лиценза на дружеството. София обвини компанията, че нарушавала законите за обществените поръчки, като сключвала договори с подизпълнители, без да провежда търгове. ЧЕЗ отхвърли всички обвинения.

Вчера прокуратурата съобщи, че е образувала пет наказателни производства в сферата на енергетиката след проверка на работата на ДКЕВР, трите енергоразпределителни дружества и НЕК.

Проверката е установила, че ДКЕВР действа като неефективен орган, който системно не е съставял актове за административни нарушения и не е осъществявал достатъчен контрол. НЕК пък е сключил договори с фирмите, стопанисващи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, които задължават държавната компания да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали, независимо от енергийните нужди на страната.

Проверките бяха възложени от главния прокурор Сотир Цацаров след масовото обществено недоволство вследствие на високите сметки за ток. При представянето на резултатите първи се изказа заместник-главният прокурор Камен Михов, който каза, че ДКЕВР работи неефективно и досега не е съставила нито един административен акт за нарушение на ЕРП-тата.