ЕЦБ може да вдигне лихвата на 3 юли
ЕЦБ може да вдигне лихвата на 3 юли / netinfo

Възможно е Европейската централна банка (ЕЦБ) леко да повиши основната си лихва на заседанието на управителния съвет на 3 юли, заяви президентът на банката Жан-Клод Трише, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Трише каза, че никога не е сигнализирал за серия от повишения на лихвените проценти от страна на институцията, предаде Bloomberg.

„Казах, че бихме могли да увеличим лихвените нива малко, за да задържим инфлационните очаквания”, каза Трише пред Европейски парламент в Брюксел. „Не съм казал, че бихме могли да очакваме серия от повишения”, каза Трише.

На 5 юни президентът на Европейската централна банка каза, че банката може за вдигне лихвения процент до ниво от 4,25 процента през юли, за да задържи инфлацията, въпреки че икономическият ръст намалява. Инвеститорите отговориха, като започнаха да се обзалагат, че банката ще вдигне на два пъти лихвата през тази година, отбелязва Bloomberg. Поскъпването на петрола и храните тласна инфлацията към ниво от 3,7 на сто миналия месец, доста над целта на ЕЦБ от 2 процента.

Трише каза пред европейските законодатели, че инфлационният натиск в еврозоната се е усилил през последните месеци и че банката е в състояние на повишена бдителност.