Държавната администрация губи 8 млн. лв. годишно заради спам
Държавната администрация губи 8 млн. лв. годишно заради спам / netinfo

8 милиона лева достига размерът на годишните загуби за държавната администрация от нежеланата поща. Това заяви Камен Спасов от Държавната агенция по информационни технологии и системи. Той участва в конференция, посветена на информационната сигурност и системи за съхранение на данни.

Нежеланата поща, позната като спам, нанася загуби на администрацията ни в размер от над 33 хиляди лева на ден или това са между 1,5 и 8 млн. лева годишно, обясни Камен Спасов. Освен спам, другите заплахи са злонамерени вируси и случайни аварии. Информационната сигурност в момента е приоритет за администрацията, заяви Пламен Вачков, председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения.

В момента се изгражда национална оптична мрежа на държавната администрация, чрез която всички областни центрове в страната ще бъдат свързани с централна система за сигурност, каза Камен Спасов. Като един от начините за подобряване на сигурността той посочи създаването на длъжностите „Главен директор по информационното обслужване” и „Специалист по информационната сигурност” в държавните структури.