/ БГНЕС, архив
Държавата дава 224 млн. лв. безвъзмездна помощ на БДЖ
93966
Държавата дава 224 млн. лв. безвъзмездна помощ на БДЖ
  • Държавата дава 224 млн. лв. безвъзмездна помощ на БДЖ
Държавата отпуска на БДЖ безвъзмездна финансова помощ в размер на 224 милиона лева. С тези пари ще бъде погасена по-голямата част от дълговете на железницата.

До края на годината ще бъдат обявени и търгове за купуване на 15 нови мотрисни влака, които ще могат да се движат с по-висока скорост и ще обслужват линията между София и Бургас.

224 милиона лева ще получи БДЖ от държавата. С тях ще бъдат погасени част от дълговете на компанията, които са в размер на 412 милиона лева, обясни шефът на БДЖ Владимир Владимиров.

ЕК одобри мерките в помощ на БДЖ

"Радостен съм от тази новина", каза Владимиров и я описа като подарък за юбилея си, който е днес. Стъпвайки на основата, че дълговете могат да се погасят, шефът на БДЖ е категоричен, че когато това се случи, загубите в дружествата ще намалеят още повече, тъй като към момента се плащат 14 млн. лв. за лихви - сума, която е загуба за дружеството.

До края на годината ще бъдат обявени и търгове за купуване на нов подвижен състав, който ще поддържа скорост от 160 км/ч, каза заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Професори от ТУ, УНСС, ПЖИ работят със специалисти от железопътния превозвач и НКЖИ, за да се оформи визията какви мотриси и влакове за нужни за пътническите превози, за да придобие БДЖ вид на европейска компания, коментира Занчев.  

Очаква се новите влакове да бъдат в движение до 3 години. Плановете са на този етап да бъдат купени 15 мотрисни влака, които ще се движат по линията София – Бургас.