Дянков: Бюджет 2010 е като малка, постна пица!
Дянков: Бюджет 2010 е като малка, постна пица! / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков: Бюджет 2010 е като малка постна пица!
22936
Дянков: Бюджет 2010 е като малка постна пица!
  • Дянков: Бюджет 2010 е като малка постна пица!

Бюджет 2010 г. е като малка, постна пица. Така финансовият министър Симеон Дянков определи проектобюджета за следващата година, който е одобрен единодушно на заседанието на кабинета. Той ще бъде внесен в парламента в четвъртък. В него са предвидени по-малко пари за министерствата в сравнение с тази година, но се премахва 10-процентният буфер. Преките данъци и винетките няма да се вдигат догодина.

Министерствата ще получат по-малко пари, отколкото през 2009 година, но ще разполагат с цялата сума, а не както сега с 10 на сто по-малко от нея, тъй като 10 процента са запорирани като буфер срещу евентуални сътресения. Според министър „Голяма пица е била обещана, а ако отворите пицата вътре нямаше нищо, почти нищо. Когато ние влязохме Бюджет 2009 беше празен", коментира министърът.

Дянков Бюджет 2010 е като малка постна пица
netinfo

Бюджет 2010 пък е малка пица, онагледи проектобюджета за догодина министърът. „Няма много окраски, постна е, защото хем е малка, хем нямаме много пари за окраски, но по нея има и което е най-важно за моите колеги, тя е в точния размер и те ще ядат парчетата си в точния размер, който е залегнал в бюджета", описа пицата „Бюджет 2010" Дянков.

Дянков Бюджет 2010 е като малка постна пица
netinfo

Преди министрите единодушно да одобрят проектобюджета, пациентски организации им подариха здравец с надеждата, че парите за здравеопазването няма да бъдат орязани.

В средата на юни ще има разглеждане на приходите и разходите и тогава ще бъде взето решение дали харчовете от хазната да се увеличат. Осигуровките ще бъдат увеличени с 2 процента, увеличава се минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 260 лв. на 420 лв. Заплатите и пенсиите остават непроменени поне до средата на 2010-а. Предвижда се от Нова година да има парични надбавки към месечните пенсии за възрастните хора над 75 години с пенсии до 300 лева и повишаване вдовишките надбавки от 20 на 25 процента от размера на пенсията на починалия съпруг или съпруга.

Дянков бе категоричен, че бюджетът за догодина ще бъде балансиран и че до влизането ни в ERM ІІ ще се поддържа валутният борд.

По отношение на състоянието на хазната в момента финансовият министър допълни, че през октомври очаква бюджетът да излезе на плюс на месечна база.