Доларът с поредно слабо понижение на валутните пазари
Доларът с поредно слабо понижение на валутните пазари / netinfo

На световните валутни пазари щатският долар загуби позиции към еврото и йената, след като петролът върна около долар и половина към стойността си, заради проведено изпитание от Иран с ракета за далечен обхват, която може да достигне Израел.

Преди това еврото се котираше близо до седмичен минимум, след като пред Европейския парламент председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише съобщи, че за Съединените щати е важно да продължат да отстояват подкрепата си за силен долар, съобщи Bloomberg. Жан-Клод Трише определи още като обезпокоително равнището на инфлацията в еврозоната и посочи, че "инфлационните рискове са се засилили" със скока на цените на енергията и хранителните продукти.

Общо от септември миналата година щатската валута загуби около 11% от стойността си към еврото, след като Федералният резерв намали на седем пъти лихвените нива в САЩ.

След влизането на американските пазари „зелените пари” се котират към еврото при ниво 1.5730 долара за 1 евро, а към японската йена щатската валута се понижи до 107.20 йени.

Сутринта двойката евро/долар се котираше около ниво 1.5670, а към йената доларът се търгуваше за 107.60 йени.

Лекото поскъпване на петрола на стоковите пазари, както и предупрежденията на анализатори, че забавянето на икономиката може да се отрази на печалбите на технологичните компании, понижи капиталовите пазари в САЩ след началото на сесията.

На Уолстрийт широкият S&P 500 губи 0.10% до 1 272 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS се понижава с 0.25% до 11 356 пункта, а високотехнологичният индекс NASDAQ COMPOSITE е на червено с 0.55% до 2 281 пункта.

Малко преди края на работния ден в Европа водещите индекси запазиха стабилния си ръст от около процент и половина. Във Великобритания FTSE 100 INDEX е сред индикаторите с най-голямо повишение от 1.72% до 5 534 пункта. Следва го DAX INDEX във Франкфурт с ръст от 1.41% до 6 393 пункта, а CAC 40 INDEX в Париж е нагоре с 1.27% до 4 329 пункта.

www.darikfinance.bg