Доларът пак напред след изказване на Бернанке
Доларът пак напред след изказване на Бернанке / netinfo

На валутните пазари щатският долар отново върна част от позициите си към еврото и японската йена, след като председателят на Федералният резерв Бен Бернанке съобщи, че централната банка може да удължи възможността първичните дилъри на ценни книжа да получават директни заеми и през 2009 година.

Изказването на Бернанке допринесе за обръщането на посоката на пазарите, след като помогна за разсейването на опасенията за кредитните пазари, коментират анализатори.

По този начин щатската валута изтри загубите от понеделник, причинени от загрижеността, че Fannie Mae и Freddie Mac, най-големите обезпечителни фондове на ипотеки за жилища в Съединените щати, ще бъдат принудени да привлекат допълнителен капитал.

Към 17.00 ч. българско време двойката евро/долар се котира при ниво 1,5670, а спрямо японската йена „зелените пари” поскъпнаха до 107.10 йени за 1 долар. Сутринта при влизането на европейските пазари доларът се търгуваше към еврото при 1,5733 за 1 евро, а спрямо японската йена за 106.40 йени за долар.