Доларът най-скъп към еврото от края на октомври
Доларът най-скъп към еврото от края на октомври / netinfo

На световните пазари доларът отчете поредното поскъпване към еврото, но се понижи към японската йена. Спад към йената отчита и единната европейска валута.

Пред DarikFinance.bg дилъри съобщиха, че на пазарите явно има разпродажба на евро към всички основни валути. Една от причините е, че ЕЦБ преразглежда условия за рефинансиране на банките, допълват наблюдаващите пазарите.

Допълнително на еврото натежаха и думите на министър-председателя на Люксембург и председател на групата на европейските финансови министри Жан-Клод Юнкер, който съобщи, че еврото е надценено.

Вчера доларът отново премина в настъпление, след като Европейската централна банка понижи прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната през настоящата и следващата година.

Всички тези фактори изстреляха "зелените пари" до $ 1.4214 за 1 ?, най-високо ниво за долара към еврото от 24 октомври, като вече се дават прогнози за поскъпване до равнище 1.40.

Йената също отчете значително движение на борсите, като се повиши към щатската валута до юлските си нива от 105.69 ¥ за $ 1 и до едногодишен максимум към еврото от 150.60 ¥ за 1 ?.

На стоковите пазари цената на петрола остава относително стабилна около $ 107 за барел, след снощния пореден спад, дошъл след поскъпването на долара на валутните пазари. Само от началото на седмицата цената на „черното злато” изтри около 7% от стойността си, а от рекордните $ 147.27 редукцията достига 27%, уточнява Bloomberg.

Най-вероятно Организацията на страните производителки на петрол ще остави без промяна дневния добив, като решението се очаква на редовната среща на картела на 9 септември.

Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 107.15 за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт брент за $ 103.38 за барел.

www.DarikFinance.bg