Доларът бързо поскъпва към еврото, петролът със значителен спад
Доларът бързо поскъпва към еврото, петролът със значителен спад / netinfo

Заради консенсуса по приемането на правителствения план за спасяване на американската икономика на валутните пазари доларът започна бързо да връща позиции, а петролът тръгна надолу.

Вече стана ясно, че камарата на представителите на САЩ /Конгресът/ ще гласува днес предложения план за $ 700 млрд. Според лидера на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър заради възраженията на републиканските конгресмени срещу първоначалния вариант на плана са внесени подобрения, като е намален рискът за данъкоплатците. "Подкрепяме плана", посочи той и изтъкна, че се надява републиканците да го подкрепят на днешния вот.

Планът е бил разделен на два транша по $ 350 млрд., като първата половина ще бъде на разположение незабавно, а отпускането на другата половина ще бъде обсъдено допълнително в зависимост от постигнатия успех. Освен това министерството на финансите на САЩ ще може да поема контрола над дялове от чуждестранни банки, развиващи дейност в Съединените щати, ако те изберат да участват в спасителния план. Възможността да се продават на финансовото министерство проблемни активи ще бъде достъпна за всяка финансова институция със значителна дейност в САЩ, с изключение на всички централни банки или институции, контролирани от чуждо правителство.

Още вчера се разбра, че лидерите на Конгреса са постигнали споразумение в общи линии за прилагането на плана, но бе декларирано, че Конгресът очаква подробностите на хартия, преди да го финализира. "Постигнат е голям напредък, но трябва да го формулираме на хартия, за да можем официално да обявим споразумението", каза председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Думите й бяха потвърдени от министъра на финансите Хенри Полсън.

В Сената обаче приемането на законопроекта за спасителния план ще е по-сложно. Преди той да бъде подложен на гласуване, трябва да се изясни дали има сенатори, които се готвят да забавят законодателния процес с процедурни ходове.

На този фон продължават да пристигат все повече негативни новини от Стария континент.

БТА съобщи, че Eвропейската централна банка започва операция по рефинансиране на банки в Евросъюза с цел подобряване на тяхната ликвидност. Операцията по рефинансирането започва утре и ще приключи на 7 ноември.

Голямата белгийско-холандска банка Fortis се наложи да бъде спасявана от правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург. Общата инвестиция е около $ 16.3 млрд, пояснява Bloomberg. Спасяването на банката се наложи заради сриващото се доверие от страна на инвеститорите.

Испанският банков гигант Santander съобщи, че поема клоновете и депозитите на изпадналата в затруднение Bradford & Bingley.

Проблемите в Европа накараха участниците в пазара да се откажат от прознозите си за евентуално повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка. В момента основната лихва в еврозоната е 4.25%, като последното увеличение бе през юли.

След отварянето на европейските пазари щатската валута продължава да поскъпва, като към 10.30 ч. българско време доларът се котира към еврото около $ 1.4325 за 1 ?, след като повишението започна още в азиатската сесия. В петък пазарите затвориха при съотношение на двойката евро/долар от 1.4614.

Зелените пари се повишиха и спрямо японската йена до 106.40 ¥ за $ 1 от 106 ¥ за $ 1 в края на миналата седмица.

Засилването на долара се отрази автоматично на цената на петрола на стоковите пазари. На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се понижава до $ 103.85 за барел, а добиваният в Северно море нефт поевтинява до $ 98.85 за барел. Допълнително за падането на цените действат и опасенията на инвеститорите, че спасителния план няма да поже да предпази напълно американската икономика от спад, което ще се отрази на търсенето на черното злато.

Потреблението на горива в Съединените щати, например за последните четири седмици е паднало до 19.5 млн. барела дневно – най-ниското ниво от октомври 2003 г. За спада на цените се отрази и възобновяването на добива в нефтените полета в Мексиканския залив, които бяха затворени заради летните урагани.

DarikFinance.bg