ДКЕВР ще проверява причините за авариите по морето
ДКЕВР ще проверява причините за авариите по морето / снимка, архив: Sofia Photo Agency
ДКЕВР ще проверява причините за авариите по морето
31552
ДКЕВР ще проверява причините за авариите по морето
  • ДКЕВР ще проверява причините за авариите по морето

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проверява какви са причините за тежките аварии, които оставиха без ток редица черноморски курорти и населени места миналия четвъртък. Това съобщи председателят на регулатора Ангел Семерджиев. Засега комисията ще чака собственикът на отказалите електропроводи - Националната електрическа компания - да докладва какво е причинило повредите. Ако проверката докаже, че авариите се дължат на неизпълнение на ремонтната програма на държавното дружество, то тогава регулаторът може да глоби НЕК с до 1 милион лева.

Държавната регулаторна комисия ще чака обяснения от НЕК защо се е стигнало до тежките аварии по Черноморието миналата седмица, заради които хиляди хора по морето близо два дни останаха на тъмно. Семерджиев увери, че комисията може да отиде да провери съоръженията на място. Ще се проверява и дали НЕК е изпълнила инвестиционната си програма за ремонт на съоръженията. „Трудно ми е да кажа какво е станало, но е факт, че от инвестиционния ресурс на НЕК е могло да бъде използвана и по-голяма част за поддържане състоянието на мрежата. Това е категорично твърдение. Тоест Националната електрическа компания през годините 2007-а, 2008-а и 2009-а е имала достатъчно финансов ресурс до вложи допълнителни средства в обновяване на мрежата и подобряване сигурността на снабдяването. Нито й е било отказвано от регулатора, а и тя не го е правила като предложение. Следващият въпрос, който си задаваме всички, е дали наистина това, което е било предлагано и утвърждавано от комисията, е било влагано в мрежата", коментира Семерджиев.

Семерджиев увери, че на Националната електрическа компания са били признавани само разходи за инвестиции по мрежата, а не за странични проекти като „Цанков камък" и АЕЦ „Белене".

Преди три месеца ДКЕВР е направила проверка на НЕК за това дали изпълняват лицензионните си условия, посочи още Семерджиев. Проверката е била поискана от Българския енергиен холдинг, за да стане ясно доколко с дейността си комисията е влошила финансовото положение на НЕК. Бяхме обвинявани, че заради нас компанията е в тежко положение, коментира Семерджиев. Според резултатите от направената проверка Националната електрическа компания не е понесла преки загуби в резултат на регулаторната дейност. Установено е още, че има завишаване на разходите по проектите  АЕЦ „Белене"  и „Цанков камък", но те не са влезли в цената на тока за потребителите. Семерджиев отрече появилите се в медиите информации, че в доклада от този анализ е записано как НЕК от  години не е влагала пари в мрежата, но въпреки това те са били вкарвани в цена на тока.