ДКЕВР прекрати тримесечното отчитане на тока
ДКЕВР прекрати тримесечното отчитане на тока / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Спряно е тримесечното отчитане на електроенергията, обяви заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Валентин Кирчев след заседание на комисията. По думите му решението влиза в сила с вчерашна дата и обхваща трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, EON и EVN.

Аргументите на енергийния регулатор за прекратяване на експерименталното тримесечно отчитане ще бъдат представени пред мениджърите на трите електроразпределителни дружества през следващите два дни, обясни Валентин Кирчев.

„Рано или късно тримесечното отчитане или отчитане на по-дълъг период ще стане факт, но в момента сякаш липсва обществена нагласа за това”, каза Кирчев. „Върху нашето решение най-много влияят вашите публикации и вашите репортажи”, обърна се зам.-председателят на ДКЕВР към журналистите.

В четвъртък ще стане ясно дали ще има извънредно отчитане на електромерите след връщането към едномесечното им отчитане. Ще направим така, че потребителите да не бъдат ощетени, а дружествата да могат да изпълняват задълженията си, добави Кирчев.