Депутатите замразиха заплатите си
Депутатите замразиха заплатите си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С месец закъснение и обвинение в популизъм по предложение на управляващите депутатите си замразиха заплатите. В края на януари народните представители се оказаха с по-високи възнаграждения между 252 и 504 лв., защото забравили да гласуват ново замразяване на заплатите си, които до края на 2012 г. стояха на нивото от 2009 г.

Възнагражденията на народните избраници са обвързани с размера на средната работна заплата и се променят всяко тримесечие по данни на НСИ. До края на миналата година депутатите получаваха основна заплата от 2196 лв., а през януари 2013 г. - 2448 лв.

След като от 2010 година насам депутатите си замразяваха заплатите, в средата на миналия месец стана ясно, че възнагражденията им скачат драстично. Причината: забравили са да гласуват замразяването им. Очаквано, и този път управляващите и опозицията взаимно се обвиниха в популизъм.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че докато няма ясни показатели и резултати за това, че кризата е преодоляна, а тя не е само в България, мнозинството смята, че е отговорно и необходимо заплатите на народните представители да бъдат замразени.

„Вие правите лесното - замразявате", обърна се към мнозинството Алиосман Имамов от ДПС и допълни: „Замразихте доходи, замразихте пенсии, замразихте българската икономика. Вашият мандат ще остане в историята като ледниковата епоха на българската икономика. Само че искам да ви напомня, уважаеми колеги, след замразяването идва размразяването, а след размразяването идва потоп".

Единственият депутат, който гласува против замразяването, беше Станислав Станилов от Атака. По-късно от партията разпространиха съобщение, че това се дължи на техническа неизправност на системата за гласуване в пленарна зала и Станилов е поискал гласът му да се брои в подкрепа на идеята.