Частните ветеринарни лекари готвят масови протести
Частните ветеринарни лекари готвят масови протести / DarikNews.bg, архив

Частните ветеринарни лекари се готвят за масови протести в края на януари заради отказа на държавата да им изплати дължимите средства за извършените дейности по контрол и ликвидиране на заразните болести по животните. Това обяви д-р Стойчо Колев, председател на браншовата организация в област Разград.

Държавен фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция дължат на частните ветеринари от цялата страна 15 млн. лева. Ветеринарните лекари обаче получили обещание, че от пари, ще им бъдат платени само 5 млн. лева.

"Нашето заплащане е обвързано с нотификация от Европа, от която са отделени пари за нашия труд и тези пари са целево насочени, сумата, която трябва да получим за го дината, това са 15 млн. лв. за извършена дейност през целия този период", обясни пред БНТ д-р Стойчо Колев.

Недоволни ветеринари в протестна готовност

Според медиците голяма част от тези средства са отклонени неправомерно, основно за заплащане дейността на частните лаборатории.

"Другите пари са отишли за хуманно отношение към птиците, бяха дадени и то не малка сума, 4 млн. За лабораториите мисля, че около 7 млн., смятайте, от тези 15 млн. лв., какво остана за нас. Значи към птиците може да има хуманно отношение, а към ветеринарните лекари никакво", коментира още той.

Д-р Колев припомни, че през изминалата година ветеринарите бяха вдигнати на крак, за да бъдат пресечени няколко опасни епидемии по добитъка.

Ваксинираха над 21 000 животни срещу заразния нодуларен дерматит

"От наша страна всичко бе извършено в срок и навреме, като през цялото това време ни бе обещавано, че нашият труд ще бъде заплатен, че няма да имаме никакви проблеми, защото вече знаете, че години наред все с обещания живеем и все се случва едно и също, че пак сме излъганата страна", категоричен е специалистът.

Все още няма определени дати за протестите, не е конкретизирана и формата им, от съсловието обаче са категорични, че ще се борят докрай за заработеното с честен труд.