Чакъров: Общините ускорено да пишат проекти за пречиствателните станции
Чакъров: Общините ускорено да пишат проекти за пречиствателните станции / снимка: Sofia Photo Agency
До ноември задължително трябва да стартира строителството на пречиствателни станции по Оперативна програма „Околна среда”. Това заяви екоминистърът Джевдет Чакъров на среща с УС на Камарата на строителите в България и националното сдружение на общините в България. Чакъров изрази надежда процедурите по подготовката на проектите да приключат в срок, за да започне реалното строителство и допълни, че ресурс за това има.

Министър Чакъров призова всички общини, които не са подали проекти за строителство на пречиствателни станции, да ги подготвят в ускорени срокове. Чакъров подкани и Столична община да кандидатства с проекти по ОП "Околна среда".

По думите му някои общини са подали по няколко проекти:

„По Оперативна програма „Околна среда” няма ограничения колко проекта да бъдат подавани и няма ограничения във финансовата рамка”, добави Чакъров.

Други общини като Айтос, Свищов, Елхово, Стамболийски, Тутракан, Ихтиман, Гълъбово и други не са подали нито едно проектно предложение до момента.

„Не трябва да допускаме грешките, които са допуснати по време на програма ИСПА, закъснението, което имахме и което все още се стараем да наваксаме”, каза още екоминистърът.

По думите на Чакъров, в аванс са предвидени евентуалните проблеми при изпълнението на програмата, сред които са инфлацията, ръстът на цените на горивата и очакваните забавени плащания.

Председателят на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов предложи министър Чакъров да обсъди с вицепремиера Меглена Плугчиева и с финансовия министър Пламен Орешарски възможността за създаване на гаранционен фонд, чрез който строителните фирми и банките да тушират проблема.