Цената на US петрола превиши 60 долара за барел
Цената на US петрола превиши 60 долара за барел / netinfo

Котировките на петрола се повишиха в азиатската търговия, тласкани нагоре от неспиращите размирици в Нигерия и съобщенията в медиите, че ОПЕК вероятно ще намали производствените си квоти, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Към 06.25 часа българско време американският лек суров петрол с доставка през ноември поскъпна в днешната азиатска търговия със 77 цента до 60,18 долара за барел спрямо 59,41 долара за барел вчера при закриването на сесията на Нюйоркската търговска борса. Същите контракти вчера бяха поевтинели до 57,70 долара за барел, а това бе минималното им равнище от 16 февруари.

Сортът Брент от Северно море по същото време днес повиши цената си с 63 цента до 59,85 долара за барел.

В днешното си издание британският вестник "Файненшъл таймс" твърди, че петролният картел неофициално се е споразумял да намали производството си с най-малко един милион барела дневно, а това са 4 процента от общия добив. Целта е да се спре понижението на цените на суровината, отбелязват световните агенции.

Междувременно снощи посланикът на Саудитска Арабия в САЩ принц Турки ал Фейсал заяви, че страната му ще работи с другите членки на ОПЕК за понижаване на цените на петрола до разумно "равнище". Изказването му бе във вашингтонския Център за стратегически международни изследвания. Саудитският посланик в

САЩ обаче не поясни за какви точно параметри става дума, но допълни, че правителството на страната му ще се съобразява с интересите на международната общност и особено на бедните страни, които страдат най-много от високите цени на петрола.

Нашата задача ще бъде да се опитаме да понижим цените до разумно равнище и да помогнем на по-бедните страни при решаването на техните проблеми, каза Турки ал Фейсал.

Ал Фейсал допълни, че поредната среща на ОПЕК ще се проведе след близо месец, като с това даде да се разбере, че не се планират никакви извънредни заседания на картела.