Цената на петрола е сред темите на форума Г-8
Цената на петрола е сред темите на форума Г-8 / netinfo

Срещата на върха на Г-8 беше открита тази вечер в Санкт Петербург в атмосфера на безпокойство заради ескалацията на насилието в Близкия изток, предаде Франс прес.

Руският президент Владимир Путин и съпругата му Людмила са домакини на неофициална вечеря, на която са поканени лидерите от Голямата осморка и съпругите им.

Новият пристъп на петролната треска поставя два проблема пред държавните и правителствените ръководители от Г-8 (Русия, САЩ, Япония, Германия, Канада, Франция, Великобритания и Италия), които се събират в Санкт Петербург.

На първо място поскъпването на петрола помрачава хоризонта на световната пазарна конюнктура, а клубът на великите сили се надяваше да има една по-спокойна среща. Управляващият директор на Международния валутен фонд Родриго Рато тъкмо обяви преразгледаните към повишение до 5 процента прогнози за световния икономически растеж през тази и следващата година.

Скъпият петрол пълни трезорите на страните производителки, но нанася вреда на страните потребителки и затруднява икономическата им дейност и то на първо място на най-бедните африкански страни.

Президентът Владимир Путин превърна "енергийната сигурност" в централна тема на срещата в Санкт Петербург, на която ще бъде отбелязано завръщането на Русия в клуба на "големите".

След като в началото на годината Москва спря газовия кран за Украйна заради ценови спор, Западът подозира Русия, че използва поскъпването на горивата и огромните си енергийни ресурси (Русия притежава най-големите газови запаси в света) като средство за натиск върху съседите си и своите клиенти.

"Енергетиката не трябва да бъде политически инструмент", напомни френският президент Жак Ширак на пресконференция преди срещата на Г-8.

"Мнозина обвиниха Русия, че извършва енергиен шантаж. Това е абсурдно", отвърна Путин, цитиран от британския всекидневник "Сън".

Европейците, които внасят една четвърт от природния си газ и 18 процента от петрола от Русия, поискаха Москва да ограничи влиянието си, като отвори монополните си позиции върху транспортирането на природния газ за конкуренцията и улесни чуждестранните инвестиции в енергийния сектор.

Русия от своя страна поиска от европейците да позволят на газовия гигант Газпром да стъпи на газовите пазари на Стария континент, за може директно да продава продукцията си. "Ако процесът на либерализация в Европа продължи, то ние също искаме да участваме", каза вчера вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев в интервю за в. "Фигаро". /БТА/