Българската икономика заема 39-о място в света
Българската икономика заема 39-о място в света / netinfo
Международната конкурентноспособност на България за 2008-а година ще представи Центърът за изследване на демокрацията. Акцент в срещата ще бъде поставен и върху правителствените политики за развитие на икономиката, както и върху необходимите мерки за повишаване доходите на българина.

За трети път България е включена в годишника на световната конкурентоспособност. Класацията оценява страната по това как работят икономиката, правителството, бизнесът, както и с каква инфраструктура разполагат. Предишните две издания на книгата за България – през 2006 и 2007 година – са допринесли за формиране на политиката за конкурентоспособност на българското правителство, твърдят от Центъра за изследване на демокрацията.

Икономическото развитие на страната ни през 2008-ма година е оценена в сравнителен план сред 55-те водещи световни икономики. През 2006-та и 2007-ма България заемаше 41 място и като основни предизвикателства бяха посочени тежките бюрократични и регулаторни пречки пред бизнеса, нелоялната конкуренция, корупцията, инфраструктурата и човешките ресурси. Тази година българската икономика се нарежда с две места по-напред – на 39-о място.