България е най-бързо развиващият се европейски пазар на Visa
България е най-бързо развиващият се европейски пазар на Visa / netinfo

Според последните данни на Visa за третото тримесечие на миналата година, България е най-бързо развиващият се европейски пазар на карти Visa, съобщиха от представителството на компанията у нас.

Данните на Visa показват едногодишно нарастване със 74% на издадените карти в България. До края на финансовата година, която приключва през септември 2006 г., картите Visa в България са били 889 867.

За същия период в Румъния, която също стана член на ЕС в началото на 2007 г., нарастването на издадени карти Visa е с 38%. Според данните значително е нараснал и броят на плащанията с карти Visa в търговски обекти в страната, което е знак, че все повече българи оценяват удобството и сигурността от безналичните начини на плащане.

Броят на плащанията в търговски обекти запазва нарастващата тенденция, като в края на септември 2006 г. надхвърля 1 милион транзакции, отчитайки годишен ръст от 185%. Общата стойност на плащанията с карти Visa в търговски обекти в края на годината е над 87 милиона долара или годишното увеличение е 122%.