България девета по атрактивност
България девета по атрактивност / netinfo

България е на девето място в света по атрактивност за вложения на капитали в икономиката й, обяви премиерът Сергей Станишев. В друга класация пък сред 60 държави държим 47-мо място по привличане на инвестиции, като изпреварваме страни като Полша и Румъния. За последните две години ръстът на чуждите инвестиции е 20 процента годишно, като за първите 6 месеца на годината са привлечени 2,1 млрд. евро. Очакванията са до края на 2007 г. сумата да нарасне до 4,16 млрд. евро при 4,1 млрд. евро за изтеклата година.

Премиерът отчете и че през 2006-та са построени 105 км автомагистрали, което е най-високият ръст в този сектор не само за последните 17 години. През октомври ще бъде завършена и последната отсечка по трасето София-Бургас, така че до Стара Загора ще се пътува по качествен път. Съвместно със Световната банка се изпълнява проект за рехабилитация на 460 км пътища втори и трети клас, повечето от които са в отвратително състояние, коментира Сергей Станишев.

Той уточни, че не може всички налични средства за инфраструктура да се изсипят за нови магистрали, защото много пътища са в тежко състояние. По оценка на кабинета десетократно са нараснали инвестициите за ВиК инфраструктурата спрямо 2005-та година и в момента те са 45 млн. лв. Според Станишев правителството, което оглавява, е направило много и за общините. Преди две години те имали за основна грижа как да изплатят заплатите, а миналата година хазните им били с преходен остатък от 500 млн. лв.

Знаете колко първи копки имаше за втория мост над Дунав, но аз направих истинската, обяви премиерът и се ангажира този път строителството да бъде в срок.