България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба
България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба / Dariknews.bg, Архив
От тази година България вече не е на първо място по най-нисък данък печалба в страните - членки. Конкуренцията в областта на данъчното законодателство в рамките на ЕС е сериозна, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата.

Кога ще ги стигнем европейците?

С предвидените промени от 2017 г. Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори. Данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде значително намалена - от 19 на сто за големите фирми и от 10 на сто за малките и средни фирми бе въведена единна ставка на корпоративния данък от 9 на сто за всички компании.

Животът в България е най-евтин - но за кого?

В Унгария за 2017 г. се отчита и значителен ръст на минималната работна заплата - със 17.5 на сто (от 350 евро на 412 евро) на базата на споразумение между правителството и социалните партньори, посочват от Палатата.

Как германските инвеститори виждат България?
 
В България досега се говори само за вдигане на минималната заплата, без да се мисли за данъците и осигуровките, коментират от Българската търговско-промишлена палата. Според работодателската организация в резултат на това в някои международни класации влошаваме позициите си, като тези за икономическа свобода.

Евронюз: 10 г. след влизането в ЕС България и Румъния днес живеят по-добре

От Палатата посочват, че в България "заради заиграване със синдикатите се увеличава по административен път най-ниското възнаграждение, вместо да се приеме механизъм за определянето му". Очевидно увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите, за да има краен положителен ефект, изтъкват още от Палатата.


 
 
БТА