/ БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри 77-ото българско посолство - то се намира в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

В рамките на работното си посещение във федералната монархия първият ни дипломат подписа меморандум за сътрудничество между двете министерства на външните работи и финализира подготовката за подписване на още два важни документа за гражданите и бизнеса - за взаимно признаване на шофьорските книжки, както и за взаимна защита на инвестициите.

"Събрали сме се не само да открием една нова сграда, а да отбележим солидните и задълбочаващи се отношения между нашите две държави. Имаме тук 7000 посланици - това са нашите сънародници, които работят във всички сфери на икономиката", каза министър Захариева. Гост на церемонията по откриване на посолството бе държавният министър Заки Нусейба, посланици и наши сънародници.

Първият български посланик в ОАЕ - Богдан Коларов, връчи акредитивните си писма на 31 януари т.г. Преди това той беше генерален консул на Република България в Дубай.

От средата на 90-те години постепенно нараства броят на пребиваващите в ОАЕ български граждани. Това е сред основните предпоставки за откриването на генерално консулство в Дубай през 2001 г., а сега и на посолство в Абу Даби. Понастоящем в Обединените арабски емирства е съсредоточена най-голямата българска общност в Залива, а вероятно и в целия Арабски свят.
 

БГНЕС


В рамките на работното си посещение в ОАЕ Екатерина Захариева се срещна със своя колега - външния министър на Обединените арабски емирства шейх Абдулла бин Зайед ал-Нахаян. Двамата министри обсъдиха продължително широк кръг въпроси от международния дневен ред, включително последните развития на ситуацията в Сирия, процесите в Близкия Изток и позицията на Европейския съюз, исляма, религиозната радикализация, речта на омразата и борбата с тероризма.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са федерална монархия, съставена от седем полуавтономни княжества (емирства) - Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас Ал-Хайма, Фуджейра, Ум-Ал Куейн, Аджман. Федералната държава е създадена през декември 1971 г. Основател и първи президент на ОАЕ е управникът на Абу Даби - шейх Зайед Бин Султан Ал-Нахаян, който съумява да убеди управниците на емирствата да се обединят и налага визията си за динамичното развитие на държавата. Текущата 2018 г. е обявена за година на шейх Зайед във връзка със стогодишния му юбилей.