„Булгаргаз”: „Топлофикация–София” от години има проблеми с дълговете
„Булгаргаз”: „Топлофикация–София” от години има проблеми с дълговете / netinfo

„Топлофикация–София” ЕАД от повече от десет години изпитва проблеми с изплащането на задълженията си за потребен природен газ към „Булгаргаз”, съобщиха от компанията-доставчик.

Особено сериозни са те през отоплителните сезони и завишеното потребление на природен газ. Предвид това през септември 2007 г. подписахме споразумение за разсрочено изплащане на вече натрупани задължения в размер на над 150 млн. лв. със срок на погасяване до 2013 г., припомнят от „Булгаргаз”

Междувременно просрочените само за периода октомври 2007 г. – 31 август 2008 г. задължения надхвърлят 74 млн. лв. За същия период, се казва в съобщението, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране на три пъти утвърждава пределни цени на природния газ в противоречие на Наредбата за регулиране на цените и в ущърб на “Булгаргаз” ЕАД, което принуждава дружеството ни да продава стоката на загуба. За периода януари – август 2008 г. размерът на тази загуба е над 61 млн. лв.

Посочените факти доведоха до изчерпване на оборотните резерви на дружеството и усложниха до крайна степен възможностите ни да закупуваме в срок необходимите за страната количества природен газ от внос, твърдят от газовото дружество.

Предложението ни към собствениците на топлофикационното дружество (Община София и държавата) е да обмислят възможността за изкупуване (изцяло или частично) на посочените дългове до края на м. септември 2008 г.

Настоящото намаление на подаването на природен газ е съгласувано с ръководството на “Топлофикация–София” АД и съобразено с подадените от дружеството параметри за поетапно изключване на нередовните абонатни станции. “Булгаргаз” ЕАД изцяло подкрепя предприетите, макар и със закъснение, мерки от “Топлофикация–София” спрямо некоректните длъжници, казват още от компанията.