БСП отново се захваща с търговските вериги
БСП отново се захваща с търговските вериги / снимка: БГНЕС, архив

Чуждите търговски вериги в България за пореден път бяха нападнати от представител на управляващите, пише „Труд".

Депутатът от БСП Румен Гечев ги обвини, че печалбите им изтичат в чужбина, за да не плащат данъци у нас. Освен това третирали неравностойно българските си доставчици в сравнение с чуждите.

Гечев каза за пореден път пред ТВ7, че се подготвят законови промени, които да регулират отношенията на веригите с доставчиците.

Те щели да засегнат сроковете за плащане и търговските отстъпки.

Подобни промени анонсира през лятото колегата на Гечев в БСП Корнелия Нинова. Тогава тя обясни, че търговците ще бъдат задължени да плащат на доставчиците в срок до 30 дни от получаването на стоката. В противен случай ще има санкции. До момента нито депутатите, нито министерството на икономиката са предложили конкретни законови промени.

Гечев също не посочи конкретни стъпки, с които държавата ще накара веригите да не изнасят печалбите си.

"По-голямата част от чуждите вериги не плащат данък печалба, защото, видите ли, дълги години някои от тях работят на загуба. Твърде подозрително", каза той.

Според него плащането на данъци се избягвало, тъй като дружествата майки задължавали българските поделения да им връщат част от печалбата под формата на услуги или реклама, а някои "не са дали и стотинка данък печалба, въпреки че тяхната нетна печалба е добра".

Депутатът не уточни колко пари изтичат от търговските вериги, но ставало въпрос за милиарди левове. Гечев добави, че нарушенията се установяват с данъчни проверки и ревизии, но не даде примери, за да докаже тезата си.

Официални данни за оборотите и печалбите на веригите у нас няма, защото почти всички от години не публикуват финансови отчети, както изисква законът. Мотивът е, че така опазват търговските си тайни.

4 млрд. лв. са вложили в българската икономика десетте най-големи хипермаркета у нас от 2000 г. насам, каза пред "Труд" Йордан Матеев, шеф на Сдружението за модерна търговия, в отговор на Румен Гечев.

"Ако българското законодателство позволява да не се плаща корпоративен данък при вложения в райони с висока безработица, не виждам проблем в това", допълни той и уточни, че хипермаркетите са едни от най-големите платци на ДДС и акцизи.

От сдружението отхвърлиха и упреците за дискриминация към родни доставчици.