Бялата мида - все по-търсена на пазара у нас
Бялата мида - все по-търсена на пазара у нас / Thinkstock/Getty Images

Наред с рапана расте икономическият интерес и към другите нерибни ресурси. В момента това особено важи за мекотелите и по-специално за бялата мида. Това коментира пред в."Черно море" доц. д-р Елица Петрова, и.д. директор на Института по рибни ресурси (ИРР).

Става дума за три вида бели миди, които имат различни местообитания: бялата пясъчна мида Chamelea gallina, Mya arenaria и третата - Донакс. Общото, което ги характеризира, е, че образуват големи струпвания в плитките води, което ги прави лесни за експлоатация, и се характеризират със сравнително кратък жизнен цикъл.

Ако натрупаните количества, и то в плитки води, не бъдат експлоатирани, те отмират от само себе си. Проблемът е единствено в това, че промишлен добив може да се реализира с тралиращи средства, който отново води до въпроса за дънното тралиране и екологичните последици от това, каза доц. Петрова.

"При този добив не е приложим уловът с бийм трал. Траловете за добив на бели миди са въоръжени със "зъби", които се забиват на дълбочина до 20 см и разрушават биотата", посочи тя.