Борисов за сделката с еврооблигациите: Спестяваме милиони на българите
Борисов за сделката с еврооблигациите: Спестяваме милиони на българите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Борисов за сделката с еврооблигациите: Спестяваме милиони на българите
54909
Борисов за сделката с еврооблигациите: Спестяваме милиони на българите
  • Борисов за сделката с еврооблигациите: Спестяваме милиони на българите

Стотици милиони левове ще бъдат спестени на българските данъкоплатци следствие на успеха на страната ни да пласира еврооблигации на международните финансови пазари при лихва от 4,25%. Така премиерът Бойко Борисов коментира новината, с която първи се похвали още снощи в Берлин президентът Росен Плевнелиев. По думите на министър-председателя лихвата, определена за нас, е по-ниска от тази, на която се финансират държави като Португалия, Испания, Италия, Румъния.

Към нашата емисия еврооблигации е имало огромен инвестиционен интерес, каза Борисов. С получените пари България ще покрие догодина първото голямо плащане по външния си дълг. Сделката ще има и друг ефект, прогнозира премиерът - намаляване на лихвите по кредитите.

Бойко Борисов обясни: "Във времето на най-големия растеж в света, Милен Велчев постигна 7,5% лихва, а ние сега 4,25%. Това дава изключително спокойствие за следващото правителство, защото това е за петгодишен период. Какво ще донесе това пряко на България? Спестяваме 79 милиона за 2013 година, а общо 62 милиона на година спестяваме само от разликата на Милен Велчев с Дянков. За 5 години по 62 са над 300 милиона лева, които по-малко ще платим като дълг. Това е много успешно и много добре се прие от световните пазари. А да не говорим, че всичко това за следващата година ще намали и лихвите по кредитите".

За сделката премиерът каза още: "България стои много стабилно. Това е един прекрасен отговор на цифрите и на Станишев, и на Орешарски, и на Костов. На всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишните години, защото тогава бил моментът. Но ние изчакахме най-подходящото време - да минат изборите в Гърция, да имаме най-добрия рейтинг, да ни извадят заедно с Германия от процедурата за свръхдефицит, да станем от трите държави покрили маастрихтските критерии, и както виждате, резултатът е налице. Стотици милиони спестяваме за следващите години на българските данъкоплатци".

Борисов за сделката с еврооблигациите Спестяваме милиони на българите
netinfo