Борисов: Световната банка ще ни отпусне 1 млрд. долара
Борисов: Световната банка ще ни отпусне 1 млрд. долара / снимкa: Дарик - Благоевград
Борисов: Световната банка ще ни отпусне 1 млрд. долара
22410
Борисов: Световната банка ще ни отпусне 1 млрд. долара
  • Борисов: Световната банка ще ни отпусне 1 млрд. долара

Световната банка, с която вече водим усилени преговори, е готова да ни отпусне един милиард долара. Това ще се случи в рамките на два-три месеца", каза в Сандански премиерът Бойко Борисов, който откри годишен форум на общините в България.

"Свърши времето на голямото краде, сега Европа иска реален отчет на отпусканите по проекти пари. Много от досега изпълняваните проекти са били надписвани", заяви Бойко Борисов пред кметовете на всички общини и пред представителите на кабинета -министрите Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова и Тотю Младенов.

В рамките на шестия годишен форум на Националното сдружение на общините в България, председателят на сдружението Дора Янкова и премиерът Бойко Борисов подписаха споразумение за сътрудничество между държавата и местните власти.

В споразумението са визирани 12 основни приоритета, като най-важните от тях са децентрализация във финансирането, подготовка за нов закон за местните данъци и такси и ефективно използване на европейските фондове за изграждане на съвременна общинска инфраструктура.

Ето какво още каза премиерът Бойко Борисов:

„Европа иска да види, че България е вече нормална, дисциплинирана държава, а това е като в семейството - даваш пари само, когато ги харчат разумно. Балансираният бюджет е гаранция за следващата година. Около един милиард и 400 млн. лева от Европейската банка вече може да се използват по проектите на общините. Понеже близо 70 процента от еврофондовете отиват в общините и това, че постепенно започват да се размразяват и ще ги размразят, ако водим балансиран бюджет Световната банка ще ни гарантира и пускането на останалата част на фондовете", посочи Бойко Борисов.