Борисов се шегувал за жена президент
Борисов се шегувал за жена президент / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов се шегувал за жена президент. Според него анализите на репликата му от форума в неделя били с цел да се остави впечатление у коалиционните партньори, че се играят игри. Премиерът коментира, че ще се търси начин за преговори с Турция с участието на ЕК да продължим да транзитираме газ както до сега.

По повод коментираната реплика на министър-председателя на форума на ЖЕНИ ГЕРБ в неделя „Защо да не си изберем жена президент?", той обясни, че се е шегувал. Борисов заяви, че президентските избори, които са след две години, сега не са на дневен ред и заподозря в анализите по темата цел да се внесе напрежение между коалиционните партньори и да се даде кратък живот на кабинета. Той добави, че работи ли правителството, него самия не го интересуват предстоящите избори за държавен глава.

„Но се удивлявам на анализатори - какво аз съм мислел да кажа... Аз само се шегувах. Само се шегувах. И то не, че няма да стане, не, че не може да стане, просто в една подобна аудитория - само жени - какво да им кажа", коментира премиерът.

По думите на Борисов е много важно партньорите от САЩ и от Европа да отчетат мястото на България и да й се даде възможност да остане в транзита на газ така, както е до момента.

„Мисля, че като мине времето на емоциите, ще потърсим прагматичен начин и с нашите съседи в Турция и с водещата роля на Европейската комисия България да остане в транзита на газ и с този газов хъб, който предлагаме. Или други решения, които също има. Нашият добив на газ: аз съм убеден, че „Хан Аспарух" има големи залежи и ще стане, а също съм оптимист и за „Силистар" и „Терес". Няма да е лесно, защото това са действително геостратегически проекти. Дали ще обиколи Украйна, дали ще се ползва трасето на Турция - това действително е голяма геостратегическа игра, в която е много важно нашите партньори от САЩ и на първо място от Европа да отчетат мястото на България и да се даде възможност на България да остане в транзита така, както и в момента. ", напомни Борисов.

Премиерът заяви още, че няма да отстъпи от свързване на ведомствените бензиностанции онлайн към НАП, за което земеделски производители и превозвачи се обявиха против.