BMW пуска на пазара модела M3 с четири врати
BMW пуска на пазара модела M3 с четири врати / netinfo

BMW (Бе Ем Ве) пуска на пазара версия с четири врати на модела M3 (Ем 3) в началото на 2008 година за първи път от 13 години, обяви автомобилната компания, цитирана от ДПА.

Новата кола ще бъде с двигател V-8 с мощност 309 кВ/420 конски сили, който развива 800 оборота в минута, чрез ръчна скоростна кутия с 6 скорости и променливо диференциално предаване.

Моделът е снабден с програмата EfficientDymanics за пестене на гориво. BMW определя консумацията на гориво средно на 12,9 литра на 100 км., а емисиите на въглероден двуокис - 295 грама на километър. По-ниският разход на гориво се постига и чрез мерките за намаляване на теглото, тъй като двигателният блок е направен от смес от олекотен метал и тежи само 202 килограма, с близо 15 килограма по-малко от 6-цилидровия двигател на предишното поколение M3. Коляновият вал тежи само 20 килограма, пише БТА.

Заедно с всички останали модели на BMW, пуснати на пазара през 2007 г., новият Ем 3 разполага със системата Brake Energy Regeneration, която превръща отделената при спирането кинетична енергия в ток, зареждащ акумулатора. Тази технология

използва системата Intelligent Alternator Control за контрол на генератора на променлив ток и батерия Absorbent Glass Mat. Чрез тях се разпознава кога двигателят е в преразход, генераторът се активира и зарежда батерията с енергия, която в противен случай би се изхабила.

Също като модела Coup (Куп) новият M3 има 18-инчови джанти от олекотена метална смес с двойни спици, а като опция и 19-инчови полирани джанти. Друга специфична характеристика на M3 с четири врати, наследена от предишния М3 (с две врати), са аеродинамичните огледала на вратите. Цената на модела в Германия е 64 750 евро (91200 щатски долара).