Блоковете сами си избират доставчика на парно
Блоковете сами си избират доставчика на парно / netinfo

Общите събрания на етажната собственост в дадена сграда сами ще решават от кого да купуват топлинна енергия. За целта те трябва да се регистрират като юридическо лице. Такива промени в Наредбата за топлинна енергия гласува Министерски съвет. Измененията гласят още, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще утвърждава еднокомпонентна цена на топлоенергията за крайните потребители.

От 1 юли остават регулирани цените за пренос на електрическа енергия по преносната и разпределителните мрежи. Поради създаването на независим електроенергиен системен оператор е въведен нов вид регулирана цена - за достъп до мрежите за пренос и разпределение на електрическа енергия, гласят измененията в наредбата за регулиране цените на електрическата енергия. Регулирани остават и цените, по които крайните снабдители продават ток на битовите потребители и предприятия с по-малко от 50 души персонал и годишен оборот до 19,5 млн. лв. За да може ДКЕВР да регулира тези цени, тя определя квоти от разполагаемост за производителите на електрическа енергия, в рамките на която те продават електроенергията по регулирани цени на крайните снабдители или на обществения доставчик. Регулирани остават и цените за присъединяване към мрежите.

ДКЕВР ще определя преференциалната цена на електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници. Тя трябва да е не по-ниска от 70 на сто от средната продажна цена за предходната година на обществените или крайните снабдители и добавка, определена от комисията по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник.

Измененията на Наредбата за регулиране цените на природния газ се отнасят главно към прецизирането на процедурите по разделяне и регулиране на дейностите по доставка, транзит, пренос и съхранение на природния газ. От 1 юли 2007 г. остават регулирани цените за пренос на природен газ по преносната и разпределителните мрежи и цената за съхранение на природен газ. Регулирани за така наречените защитени потребители остават цените, по които крайните снабдители продават природен газ на битови потребители и на предприятия с по-малко от 50 души. Държавната комисиярегулира и цените, по които общественият доставчик продава газ на крайните снабдители на суровината. Регулирани остават и тарифите за присъединяване към мрежите.