Блокирана е търговията със зърно на борсата в Русе
Блокирана е търговията със зърно на борсата в Русе / netinfo

Характерното за аграрния кръг на сесията на Русенската стокова борса за поредна седмица е, че е блокирана търговията с хлебно зърно поради липсата на продавачи, съобщи директорът Иван Иванов.

Заявките в позиция "купува" обаче са променени и покриват постоянен висок ценови интервал - от 310 до 425 лева за тон, и то за зърно с едно и също качество.

Според данните за реколтата и преходния остатък в страната би трябвало да има в наличност не по-малко от 2, 1 милиона тона пшеница, смята Иван Иванов. Според него пазарът на зърно е нестабилен, без действащи регулиращи пазарни механизми и е подложен на силен спекулативен натиск. Според брокерите в Русенската стокова борса това състояние на зърнения пазар е един от основните фактори за отчитаната рекордна инфлация в страната през последните месеци.

Цените на зърното - фуражните и маслодайни култури, явно подхранени от силен спекулативен натиск и в някои случаи надхвърлящи световните цени, са повлекли нагоре цените на хляб, месо, мляко и млечни изделия, олио и т.н. Липсата на равновесна борсова цена у нас е предпоставка за неустановени пазарни нива, смята директорът на борсата.

Държавният резерв ще изкупи 15 хиляди тона хлебна пшеница от качество 2Б чрез Русенската стокова борса. Офертата на Държавния резерв е по Закона за обществените поръчки. Според брокерите на борсата тази сделка може да се окаже стимул за търговията със зърно.