/ Sofia Photo Agency, архив
Работодателите настояват съотношението минимална към средната работна заплата в България да не е по-високо от средното за ЕС. Това е отбелязано в позицията на Асоциацията на организациите на българските работодатели по механизма за определяне на размера на минималната работна заплата в България, съобщиха от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Позицията е била представена днес на среща на работодателските организации с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и синдикатите. От бизнеса настояват още минималната работна заплата за България да не бъде по-ниска от линията на бедност за страната.

Бизнесът дава на съд минималната работна заплата

В становището се отбелязва още, че извън тези граници, на равнище бранш и предприятие могат да се договарят и по-високи размери на минималната работна заплата, като споразуменията обвързват подписалите ги страни.

От бизнеса искат отмяна с акт на Министерския съвет (МС) на добавките за прослужено време, каквито според тях няма в нито една страна от ЕС, като се запазят брутните възнаграждения на работниците и служителите, за постигане на съпоставимост на величините на минимална работна заплата и средна работна заплата, доколкото статистиката отчита брутната средната работна заплата, а МС определя размер на основна минималната работна заплата.

КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки

Работодателите настояват още Министерство на труда и социалната политика да поеме ангажимент да внесе в НС, когато то бъде избрано, предложения за законодателни промени за отпадане на определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и длъжности.