Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС
Бисер Петков: Винаги се е подхождало предпазливо по отношение на максималния осигурителен доход
99129
Бисер Петков: Винаги се е подхождало предпазливо по отношение на максималния осигурителен доход
  • Бисер Петков: Винаги се е подхождало предпазливо по отношение на максималния осигурителен доход
Социалният министър Бисер Петков не е бил поканен на вчерашната среща при премиера Бойко Борисов със синдикатите и финансовия министър Владислав Горанов. След нея беше съобщено, че таванът на новоотпуснатите пенсии няма да отпадне от следващата година, както се очакваше.

Колко би струвало отпадането на тавана за всички пенсии?
 
В кулоарите на парламента днес министър Петков коментира: "Няколко години максималният осигурителен доход е на тези нива - 2600 лева. С него е пряко свързан максималният размер на тавана на пенсиите. Синдикатите традиционно поставят този въпрос за увеличаване на максималния осигурителен доход, който в дългосрочна перспектива води до увеличаване на пенсиите на хората, които се осигуряват на максималния осигурителен доход. Защото като индивидуален осигурителен доход, отнесен към средния, това увеличава индивидуалния коефициент. Така че, тук имаме две в едно - тоест увеличаване на максималния осигурителен доход, който ще осигури допълнително приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване. Колегите от НОИ заедно с НАП правят тези разчети и може би са ги направили. От друга страна, ще има и ефект върху разходите, доколкото част от плащанията са свързани с максималния осигурителен доход - тоест пенсиите, които са на максимален размер и краткосрочно обезщетени".

Предвиждат от 1 юли 2019 г. таванът на пенсиите да се увеличи на 1200 лева
 
"Винаги предпазливо се е подхождало към тази мярка поради двоякия ефект. Но вчера на срещата е договорено да се извърши тази стъпка. С нея имаме чувствително повишаване на тавана на пенсиите от 1 юли следващата година от 910 лева сега на 1200 лева", посочи още социалният министър.