Бакърджиев: Русия гони своите интереси
Бакърджиев: Русия гони своите интереси / снимкa: Sofia Photo Agency

С договорите, които България подписа на 27 април 1998 година успя да прекрати „газовата война” и в Москва бяха постигнати успехи. България получаваше природния газ на най-добрата цена в целия европейски пазар. Това коментира в предаването „Денят” на Дарик Евгений Бакърджиев, бивш вицепремиер на България. Той направи този коментар по повод подписания в Москва договор за природен газ. 

На въпрос защо тогава „Газпром” са се съгласили на по-добри условия отколкото със сегашните български управляващи, Бакърджиев отговори така: „Тогава „Газпром” беше преобладаващо като частни капитали, впоследствие се проведе частична национализация и част от акциите бяха поети от държавата, сега държавата е мажоритарен собственик.

Евгений Бакърджиев каза, че използваният от сегашните управляващи аргумент, че руснаците винаги биха могли да заобиколят България е несериозен. Той обясни, че през първите години от подписания договор България е изградила допълнителни транзитни газопроводи, компресорни станции, реноворани са били и стари. „Русия гони своите интереси. В тези преговори Румен Овчаров не преговаря за интересите на България, те не водеха дълги преговори, а просто се съгласиха на това, което предложи Русия”, поясни Евгений Бакърджиев.

Запитан дали България може да остане през 2010 година без газ, Бакърджиев отговори така: Договорът с нас не беше неизгоден за Русия. Количествата, които трябваше да получим като цена за транзита през България за тези до 18 милиарда кубометра, които са предвидени до 2010 година да се транзитират през нас, ги трансформирахме в природен газ, който е с фиксирана цена на базата на последната една година от 1997 до март 1998, т.е. на 82.5 долара на 1000 кубометра.

Той коментира, че тази цена стои същата, но с увеличаване на количествата на природния газ, които преминават през България, Русия печели многократно повече, защото изнася 10, 11, 12, 13 милиарда повече през територията на България.