АСЕАН взима мерки за стабилизиране на цените на ориза
АСЕАН взима мерки за стабилизиране на цените на ориза / cнимкa: БГНЕС

На съвещание днес в Джакарта министрите на търговията на АСЕАН се споразумяха да си оказват взаимна помощ, за да посрещнат световната продоволствена криза, и решиха да вземат мерки за стабилизиране на цените на ориза и за увеличаване на добива му.

Страните от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще си помагат за стабилизиране на цените на хранителните стоки и ще се въздържат от мерки, които може да дестабилизират цените на ориза, заяви индонезийският министър на търговията Мари Елка Пангесту по радиото.

Приоритет е стабилизиране на цената на ориза, подчерта тя. Според решение на министрите от АСЕАН износът на хранителни стоки може да продължи при условие, че вътрешните нужди са задоволени. Редица държави членки обявиха, че разполагат с достатъчни количества ориз и няма да спрат износа, предаде АФП.

Според Световната банка цените на хранителните стоки в света практически са нараснали двойно за три години, което миналия месец доведе до бунтове в Хаити и Египет, до протестни демонстрации в други страни и до ограничения в износа в Бразилия, Индия и Египет. Президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че два милиарда души в света са засегнати от поскъпването на хранителните стоки.