Американците винят Уолстрийт, правителството и Конгреса за кризата
Американците винят Уолстрийт, правителството и Конгреса за кризата / netinfo

Вината за най-тежката финансова криза в САЩ от времето на Голямата депресия е най-вече на алчните инвеститори от Уолстрийт и на републиканското правителство на Джордж Буш. Това показва поредното социологическо проучване сред американските избиратели, проведено от в. "Лос Анджелис таймс" и агенция Блумбърг и цитирано от ИТАР-ТАСС.

Резултатът не предвещава нищо добро за републиканците на предстоящите през ноември президентски избори, още повече, че кандидатът на партията Джон Маккейн вдъхва на американците много по-малко доверие в способността си да се справи с кризата от своя съперник от Демократическата партия Барак Обама, отбелязва изданието.

Една от основните причини за сътресенията на финансовите пазари в САЩ и в много други страни са продължителните спекулации с ценни книжа, гарантирани с ипотеки. Това доведе до фактическата национализация на двете основни компании за ипотечно кредитиране в САЩ, до фалита на няколко големи и някога ползващи се с авторитет на Уолстрийт инвестиционни банки, и до изчезването на самия модел на инвестиционното банкиране.

Почти една трета от американците са убедени, че на първо място самите борсови играчи са виновни за кризата. Една четвърт обвиняват правителството във Вашингтон, а около 11 на сто - Конгреса.

55 на сто от анкетираните са се изказали срещу пакета от мерки на стойност 700 млрд. долара за преодоляване на кризата, предложен от Белия дом, докато едва 31 на сто подкрепят спасителния план.

Друго проучване на общественото мнение, проведено по-рано от изследователския център Пю, обаче показа противоположен резултат.

Организаторите на последното проучване уточняват, че тогава 57 на сто от запитаните са отговорили утвърдително на въпроса дали би било правилно от страна на властта "евентуално да вложи милиарди долари в обезпечаването надеждността на инансовите институции и пазари".