630 млн. евро от новата програма за селските райони отиват към общините
630 млн. евро от новата програма за селските райони отиват към общините / снимка: БГНЕС
630 млн. евро от новата програма за селските райони отиват към общините
70350
630 млн. евро от новата програма за селските райони отиват към общините
  • 630 млн. евро от новата програма за селските райони отиват към общините

Повече средства за малките фермери и стимулиране на нови стопанства - това са само част от акцентите в първия вариант на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Повече евросредства ще отидат и за животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството, обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Окончателното одобрение на програмата се очаква през есента на тази година.

Селските региони в България трябва станат привлекателни за бизнес и за живеене, коментира земеделският министър проф. Димитър Греков при представянето на акцентите в първия вариант на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година.

Основната част от бюджета на новата програма ще бъде насочен към животновъдството, зеленчукопроизводството, овощарството, протеиновите култури, традиционните отрасли, каквито са пчеларството и бубарството, каза министърът. Той подчерта, че тези отрасли са трудоемки, но носят по-висока добавена стойност.

За основни услуги и обновяване на селата и селските региони по линия на новата програма ще отидат над 630 милиона евро. Общо 231 общини ще могат да кандидатстват за финансиране от нея, подчерта заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

"Най-много пари в общините ще влязат по отношение на пътища, водопроводи за питейна вода и канализация. Не че другите не са важни, но това са най-важните акценти, тоест приоритизираме проектите, които имат най-голяма ефективност вътре в общините", коментира той.

За да се предотврати обезлюдяването на селските райони ще се предоставя стартова помощ за започване на бизнеси, също така ще се финансира изграждане на общинската инфраструктура.

За реализирането на поставените приоритети България ще разполага с 2,338 милиарда евро европейски средства.