6 евро за преминаване по Дунав мост 2
6 евро за преминаване по Дунав мост 2 / снимка: БГНЕС, архив

6 евро, или три пъти повече, отколкото се плаща за преминаване по Дунав мост 1, ще бъде таксата за всички леки автомобили, които преминават по новия мост над река Дунав, предаде БГНЕС.

Вече е публичен проектът на постановление, с което трябва да бъде определен размерът на таксите за преминаване на пътни превозни средства по новия комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав между градовете Видин и Калафат.

Размерът на таксите ще бъде еднакъв в двете страни, като таксата за леките автомобили и микробусите с до 9 места ще е 12 лева, или 6 евро. Също толкова ще е и таксата за товарни автомобили до 3,5 тона.

Най-много ще плащат тежкотоварните автомобили над 12 тона с 4 и повече оси - 37 евро. 25 евро ще е таксата за камиони над 12 тона и до 3 оси, както и автобусите с над 23 места. 18 евро ще струва преминаването на камионите между 7,5 и 12 тона. Камионите с обща маса между 3,5 и 7,5 тона, както и малките автобуси с до 23 места ще плащат 12 евро.

От заплащане на такса са освободени пътните превозни средства на противопожарните служби, полицията и спешната медицинска помощ на всяка от договарящите страни по споразумението.

Дунав мост 2 ще бъде открит на 14 юни. Датата беше договорена по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Брюксел още на 22 май. Тогава президентът се срещна с министър-председателя на Румъния Виктор Понта и комисаря по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан.