5 млн. лв. източени от Консолид Комерс
5 млн. лв. източени от Консолид Комерс / netinfo

5 милиона лева са източени от държавното дружество “Консолид Комерс”, а ликвидаторът му - Владимир Милев е арестуван. Това каза преди заседанието на правителството днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Злоупотребата излиза наяве след финансова проверка на бившето външнотърговско дружество. Оказва се, че ликвидаторът Милев е изтеглил 5-те милиона от фирмените сметки и ги е прехвърлил в частна финансова къща без разрешение от министерството. Приканен е да върне парите, но отказва с мотива, че управителите на финансовата къща са в отпуск.

На 3 август министър Овчаров подава жалба в МВР. Владимир Милев е в ареста за 72 часа, потвърдиха от прокуратурата. Заместник градският прокурор на София Николай Кокинов, заяви че срещу Милев е повдигнато обвинение за присвояване в особено големи размери и вероятно ще бъде поискано удължавена на ареста.

По-рано през деня вътрешния министър Румен Петков каза, че единият от управителите на финансовата къща „Форекско” Иван Табаков е задържан, а другият е обявен за издирване. Според неофициална информация неговото име е Драгомир Бучев. Парите на „Консолид Комерс” вече не са във финансовата къща, каза още министър Петков и предположи, че по този случай ще има още разкрития.

Скандалът с източеното външнотърговско дружество стана повод за задочна престрелка между бившия и настоящия министър на икономиката. Пред журналистите Овчаров припомни, че назначението на Владимир Милев е станало по времето на предишния министър – Лидия Шулева. В парламента тя пък, обяснявайки, че самият Овчаров е преподписал договора на Милев тази година.

Заради аферата от днес шестима служители на министерството са уволнени. Те са подписали без възражения отчета на дружеството, каза още Румен Овчаров. Всички дружества под шапката на ведомството ще бъдат проверени, закани се министърът.