3576 лв. е заплатата на Цецка Цачева, 2307 лв. - на редовите депутати
3576 лв. е заплатата на Цецка Цачева, 2307 лв. - на редовите депутати / снимка, архив: Sofia Photo Agency
3576 лв. е заплатата на Цецка Цачева, 2307 лв. - на редовите депутати
26639
3576 лв. е заплатата на Цецка Цачева, 2307 лв. - на редовите депутати
  • 3576 лв. е заплатата на Цецка Цачева, 2307 лв. - на редовите депутати

Възнагражденията на депутатите са вдигнати с 111 лева, съобщи парламентарният председател Цецка Цачева. Тя уточни, че увеличението на заплатите е на база правилника за работа на Народното събрание, в който е записано, че депутатите получават заплата равна на три средномесечни заплати в обществения сектор по данните на статистическия институт, като на всяко тримесечие статистиката определя размера на средното възнаграждение. За периода януари-март средномесечното възнаграждение в обществения сектор е по-високо с 37 лева, добави тя.

Цачева обяви, че на председателския съвет в сряда ще бъде обсъдено доколко тази норма може да бъде променена. Цачева ще предложи народните представители да се откажат доброволно от надбавката към заплатите им за първото тримесечие на годината Тя обяви, че нейната заплата е в размер на 3576 лева, а редовите депутати получават по 2307 лева. Ето какво още каза председателят на НС:

Моето възнаграждение се определя съгласно чл. 6 от правилника, като трите средни работни заплати са увеличени с 55 процента, но това е норма, която е разписана в правилника. Толкова по размер е възнаграждението за министър-председателя и съобразено с тези възнаграждения следват съответно за зам.-председателите на Народното събрание, респективно за министрите в състава на правителството. Президентът - по същия начин.

Искам да поясня, че това е процедура, разписана в правни норми, която е съблюдавана от Великото народно събрание до момента. Разбира се, няма вечни норми и този текст би могъл да бъде преосмислен. Това е въпрос на законодателна инициатива, но няма механизъм, по който възнагражденията да бъдат твърдо фиксирана сума като размер, а трябва да се отчита с оглед на инфлационни и други процеси, като е преценено, че това е най-точният показател - средното възнаграждение на заетите в обществения сектор.