30 души протестираха пред земеделското министерство
30 души протестираха пред земеделското министерство / снимка: БГНЕС
30 души протестираха пред земеделското министерство
66925
30 души протестираха пред земеделското министерство
  • 30 души протестираха пред земеделското министерство

Близо 30 души се събраха на протест пред Министерството на земеделието и храните. Сред демонстрантите се забелязваха и познати лица от февруарските протести, протеста ДАНСwithme, както и от контрапротеста, който се провежда в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

Според събралите се недоволни граждани съществува голямо разединение в българското общество – между почтени хора и олигарси.

Точно в 12.00 часа на обяд близо 30 души скандираха „ Мафия” пред Министерството на земеделието и храните. Основните искания на демонстрантите са възвръщане държавния контрол върху природните ресурси, както и насърчаване на българското производство: „Трябва да си възвърнем българските кооперации, всеки да си гледа своето парче земя, за да може тази земя да се обработва, да може хората да започнат да печелят от тази земя, тогава няма да има интерес да я продават. Трябва да има национална стратегия за национална сигурност, защото изхранването на народа е част от националната сигурност. Това една кауза, която няма цвят, както тези, които договориха продаването на българска земя също нямат цвят. Трябва да защитим земята си, нека българската земя да остане за нас и нашите деца. Нека да има условия и да бъде една просперираща нация”.

За около 20 минути демонстрантите блокираха бул. „Христо Ботев”, като развяваха българското знаме. Според някои от тях държавата незабавно трябва да се освободи от чужди инвеститори: „В държави, в които бе допуснато продажба на земя на чужденци, в момента се извършват действия по спиране на тези закони. Оказа се, че в нашите страни, които са  посттоталитарни целият капитал премина в ръце, които не са наши. Остана единствено земята като капитал”.

Протестиращите заявяват, че всяка неделя, точно в 12 ще се събират пред Министерството на земеделието, докато исканията им се бъдат чути.