Михаил Дюзев: Когато говоря със слушателите си правя автотерапия
Михаил Дюзев: Когато говоря със слушателите си правя автотерапия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нели Русева, 5.03.2012, fortisimo.eu

Някои сигурно го знаят само като глас, други го познават като име, трети вероятно са го виждали по телевизията. Сигурна съм обаче, че са малцина онези, които изобщо не са чували за него. Това е гласът, който събужда слушателите и пие кафе с тях на вълните на „Дарик” радио от много години.

Завършил е културология, работил е и се е учил на занаят при един от най-скандалните, но и най-харесвани журналисти у нас - Сашо Диков.

Момчето, което освен че отлично си партнира с нашия стар приятел и колега Иво Райчев, готви много добре и отлично забърква всякакви други работи, с които се захване :)

Михаил Дюзев е днешният ми събеседник, който с голямо удоволствие отговори на всички въпроси - специално за читателите на Фортисимо.


Здравей, Мишо! Как започна тази година за теб?

Здравейте! Започна в дъждовен Кьолн, където пристигнах заедно с приятели на 1 декември. Катедралата в Кьолн е първото нещо, което Ви посреща като пристигнете в града. Така че може да се каже, че започна впечатляващо! За първи път бях в Германия и освен катедралата, съм впечатлен от прословутата германска дисциплина, организация и бира :)

Как попадна в радиото, кой те научи на журналистическия занаят?

В „Дарик” дойдох след конкурс, а на занаят започна да ме учи Денчо Бояджиев, който е бил дългогодишен редактор в БНТ, а след това Сашо Диков и колегите в „Дарик”.

Работил си със/за Сашо Диков, как се работи с това „бедствие”?

Докато работих в „Канал 3” го „мразех”, защото ме „юркаше” с останалите репортери денонощно, но сега изпитвам само уважение към него, защото ме научи, че ако работиш здраво резултатите не закъсняват.

Имаш ли голям ефирен гаф? :)

Още в началото в Дарик се предоверих на една информация за пострадал при катастрофа депутат! Докато четях информацията по радиото се обади на ефирния телефон същият депутат и каза че си е жив и здрав вкъщи. Оказа се, че е пострадал човек със същото име, а не народният избранник. Извиних се в ефир! Беше непрофесионално да не проверя информация преди ефир, и това ми стои като обеца на ухото оттогава.

Свикна ли с ранното ставане? Какво ти носи?

Носи ми само проблеми :) Недоспиване и невъзможност да наваксаш съня. Да не говорим, че социалният и личният ми живот само страдат от недоспиването! Но иначе съм свикнал и спирам да се оплаквам! Обичам си работата.

За какво ти се говори най-вече сутрин?

Искам моите слушатели да се усмихват.

С кого си пиеш кафето сутрин?

С колегите новинари, тонрежисьори и с Райчев.

А с кого би искал :)

Пак с тях.

Как се погаждате с Иво Райчев :) Той е наш колега от първите романтични години на Форте радио - Шумен. Беше много забавен и имаме много хубави, много весели спомени. Още ли пее песни на Георги Христов преди ефир… :)?

Големи приятели са с Георги Христов и редовно му пускам песни в ефир, за да попее и на слушателите :) Мога да кажа, че с Иво сме истински приятели, защото и извън ефира си помагаме много.

Какво друго би искал да работиш, ако не беше свързан с радиото?

Телевизия!

Знам, че си левскар, имаш ли друг любим отбор?

В България не. На острова - Манчестър Юнайтед, в Италия - Милан, в Испания - Барселона, в Германия – нямам :)

Ти спортуваш ли?

Иска ми се да е по-редовно, сега съм извън форма и трябва пак да почвам с фитнеса, мачовете, плуването. Приятелите ми подариха кану и сега трябва да почвам да греба :). Сериозно, чакам да се оправи времето и да започна да откривам прекрасни места в България за тази цел.

Как разтоварваш най-добре от напрежението?

Като успея да дремна следобед и вечер да се видя с приятели.

Каква трябва да е една жена, за да те впечатли? Има ли любима жена до теб?

Да ме разбира! За щастие я намерих или по-скоро тя ме намери :)

Тя как приема работата ти в радиото, критикува ли те?

Критикува ме понякога, което много ми помага!

Разбрах, че готвиш добре. С кое ястие се справяш най-добре?

Вече съм „майстор” на домашно направената паста! От тестото, до подправките в соса.

За кого би сготвил най-специалното ястие?

За любимите ми хора!

Как мислиш, ние, българите наистина ли сме толкова гениални, или си измисляме тези легенди?

Тук ще цитирам Атанас Буров „Българинът може да издържа на всичко – на робство, на беди, на криза, на природни бедствия, но на две неща не може да издържи – на власт и на пари. Веднага се изражда”.

Какво те дразни в политиката на държавата днес?

Пак същите неща, които току що казах…

А как би оценил журналистиката - във всички български медии като цяло: радиостанции, телевизии, вестници…?

За съжаление и българските медии и колегите не сме на ниво! Имам предвид и наполовина на световното ниво. Тежка констатация, но е така. Аз смятам, че непрекъснато трябва да се усъвършенствам, да чета, и да съм любопитен. Защото любопитството към света изобщо ми се струва най-важното за професията.

Има ли нещо, което не би простил?

Мога да простя всичко, само не и мързела и нежеланието да се върви напред!

Отлагаш ли нещо за утре, за някога…?

Почти за всяко нещо съм така и водя ежечасна борба със себе си, за да го преодолея.

От къде идва фамилията ти?

Труден въпрос, на който никой от рода ми не може да отговори :) Но ми харесват всички производни прякори от фамилията: Дюзи, Дюзка, с които ме наричат понякога приятелите и колегите.

В един форум прочетох, че „отегченото, тъжно и сенчесто човечество се нуждае от теб” и още, че „ти си инфекциозно весел и щастлив” :) Така ли е и как го постигаш?

И аз като всеки имам своите проблеми и дефекти, но като светне червената лампа ги забравям и се отпускам! Когато си говоря с моите радиоактивни слушатели по някакъв начин си правя автотерапия. Фейсбук профилът на Дарик Кафе много ми помага в обратната връзка със слушателите. Важно е те също да бъдат чувани, както ме слушат и мен.

Как се виждаш след… 20 години например?

Като радиоводещ на малка радиостанция в Тоскана например :) Дотогава дано съм научил и италиански :)

Пожелай си нещо за финал…

Наздраве на всички и се усмихвайте! За мен от същото моля :)