/ iStock/Getty Images
Забавя се изграждането на нова връзка в ямболския участък на автомагистрала "Тракия" до село Воденичане, община Стралджа.

Очаква се заповед на регионалния министър за изработване на парцеларен план, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" в писмо до областния управител Георги Чалъков.

За изграждането на пътния възел през юли тази година е сключен договор между Пътната агенция и община Стралджа, но част от документацията все още липсва. От Националния институт за недвижимо културно наследство са поискали съгласуване на процедурата с тях.

В същото време от Министерството на околната среда и водите са посочили, че такава процедура не е необходима, се казва в писмото, препратено от пресслужбата на областната администрация до медиите.

Идеята за новото пътно отклонение между 298 и 299 км на магистралата е отпреди няколко години. Предвидено е връзката да съкрати пътя от пристанище Бургас към Русе и Дунав мост. Очаква се и да облекчи трафика в района на пътен възел "Зимница". Прогнозната стойност на обекта е 1,1 млн. лева.
БТА