/ Община Враца
Богата културна програма, атрактивни стоки и продукти са част от юбилейното 130-то издание на Традиционния врачански есенен панаир. Официалното откриване е на 14 септември, от 19:00 часа, пред панаирната сцена.

В тазгодишния форум участие ще вземат над 100 производители, занаятчии и търговци от страната. В рамките на форума ще се включат и фирми от чужбина, участници в проект на Търговско-промишлената палата. 

Те ще представят продукти от хранително-вкусовия сектор и от областта на козметиката. Общият брой на фирмите са 16, като освен от България ще се включат и търговци от Сърбия и Румъния.

Уникалният „Фортисимо Фест“ и във Враца

За първа година в рамките на панаира ще се проведе фермерски пазар, който ще бъде в дните 14 и 15 септември. В асортимента му ще присъстват сезонни плодове и зеленчуци, хляб и печива с квас, здравословни сладкиши, мед и пчелни продукти, млечни и месни продукти, сладка и сиропи, вина и сокове, билки и подправки, натурална козметика, бижута и аксесоари от естествени материали.

Специално за юбилейното издание на панаира във Враца ще пристигнат производители от Черни вит на уникалното българско зелено сирене, което е едно трите плесенни сирена
в Европа и единственото плесенно сирене на Балканите.

Сред атрактивните хранителни продукти, които ще се предлагат на изложението е и старото българско ястие от Северна България – крокмач. Деликатесът е вид солено ястие и се приготвя от овче мляко. Оригиналният продукт ще бъде представен от производители от Луковит.

След изключителния интерес от миналата година и в сегашното издание за жителите и гостите на панаира ще се предлагат жива бира, наливна безалкохолна бира, и за първи път
на изложението ще има занаятчийска бира крафт. Тя се произвежда в малки партиди от дребни производители или домашни пивовари.

Разликата от масовите бири е, че крафт бирата е направена с по-качествени съставки, има по-различен вкус и по-силен аромат. Хранителните продукти, които ще се предлагат на панаира са кашкавал, сирене, хляб и хлебни изделия, биопродукти, шипков мармалад, мед и медовина, меденки с етно мотиви.

Любителите на изкуствата и занаятите ще имат възможността да се докоснат до съвършената изработка на икони от дърво, битова керамика, каменна пластика, сувенири от естествени камъни и изделия от ковано желязо, бродирани сувенири, народни носии, пъстри килими.

Занаятчии от Плевен ще покажат уникално изработени български накити – нагръдници и пафти, своя продукция ще изложат и майстори ножари и копаничари. И тази година всеки сам ще може да си изработи изделие на грънчарско колело, под ръководство на майстор Куман Жеков.

В юбилейното издание на Врачанския панаир ще се включат търговци и занаятчии от над 25 града в България – София, Пловдив, Казанлък, Панагюрище, Велико Търново, Монтана, Варна, Шумен, Трявна, Троян, Чипровци, Габрово, Берковица, Самоков, Плевен, Ловеч, Червен бряг, Етрополе, Силистра, Кюстендил и др.

Всяка вечер от 18:00 ч. на врачанския панаир (14-19 септември) читалищата от Община Враца ще представят за дегустация едни от най-популярните и традиционни ястия от врачанския край. Средствата, събрани от дегустацията, ще бъдат предоставени за ремонт на родилно отделение  на врачанската болница.

На 16 септември 2018 год. (неделя) от 12:00 ч. гостите на панаира ще могат да опитат и приготвената в големия тиган на село Челопек пържена постна лютика. Над 500 ще бъдат порциите, които ще бъдат раздадени на присъстващите.

Културната програма на панаира е подготвена съвместно с ансамбъл „Българе“ и е стилизирана за всеки вкус. Юбилейното издание ще бъде открито от грандиозен концерт, част от турнето „Фортисимо фест“.  Спектакълът е разделен на три части и ще започне със златна българска класика, която ще се премине във фолклорни ритми и ще завърши с незабравима музика от български филми.

В двучасовия концерт участие ще вземат Софийска филхармония, Разградска филхармония, под диригенството на Максим Ешкенази, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор „Космически гласове”, с диригент Ваня Монева и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

На 15 септември на панаирната сцена ще се качат музикантите от култовата група D2, заедно с рок легендата и фронтмена на „Сигнал“ Йордан Караджов. На 16 септември участие в програмата ще вземат младите и талантливи изпълнители, доказали своите певчески умения в различни музикални формати Кристина Иванова, Християна Дънкова и Кристиян Янкулов.

На 17 септември за жителите и гостите на изложението ще пее най-актуалният и хитов хип-хоп дует Pavell & Venci Venc’. На 18 септември в културната програма на панаира са включени с изпълнения носителят на две награди от тазгодишния фолклорен фестивал „Пирин пее“ Светлин Миланов и танцов ансамбъл „Мездра“.

Юбилейното издание на Врачанския есенен панаир ще бъде закрито с авторски концерт на ансамбъл „Българе“, проследявайки 130-годишната история на изложението.
Община Враца