/ Община Враца
Враца е един от трите града в България, в които ще се проведе уникалният фестивал за класическа и фолклорна музика „Фортисимо Фест“. Звездният концерт ще се състои в деня на откриването на 130-ото юбилейно издание на традиционния Врачански есенен панаир - 14 септември, от 20.00 часа, пред стадион „Христо Ботев“.

Враца бе домакин на фолклорен фестивал

Този септември турнето на “Фортисимо Фест” ще премине също през София и Разград. Концертите са със звездното участие на Софийска филхармония, Разградска филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор “Космически гласове” с диригент Ваня Монева и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

И тази година фестивалът за класическа и фолклорна музика на открито “Фортисимо Фест” обещава незабравимо преживяване. Две филхармонии - Софийска и Разградска - ще свирят златна българска класика, български фолклор и музика от златни български филми под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази.

Участие в концертите ще вземат Дони, звездите на Монте Мюзик и Вирджиния Рекърдс, виртуозният цигулар Светлин Русев, както и композиторът и музикант Георги Андреев. Три изключителни концерта на открито - във Враца на 14 септември, в Разград на 12 септември, площад “Ларго” и в София на 16 септември пред Народен театър “Иван Вазов” ще съберат отново под звездите любителите на голямата българска музика от последните 100 години.

Откриха петото издание на Фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка"

В трите града, програмата на концертите ще бъде разделена на три части. Истински спектакли, те ще започват с класически български произведения за оркестър. Водещите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов неусетно ще пренасят публиката през фолклорните мотиви на Георги Андреев, а за финал ще звучи незабравима музика от култови български филми.

Българската филмова музика за втори път присъства в програмата на “Фортисимо Фест” и това се случва след големия й успех на концертите през 2017 г. По традиция фестивалът е подготвил зрелищен финал за всеки от своите концерти, които ще бъдат с продължителност час и половина. Входът за концертите е свободен. Организатори на инициативата са фондация “Америка за България” и фондация “Триола Квинтола”.

“Фортисимо Фест” е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от маестро Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”.

Философията на фестивала стъпва върху преодоляването на границата между елитарното изкуство и широката публика. Дългосрочната му цел е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи.

Защото музиката прави хората щастливи! В годините на своето съществуване “Фортисимо Фест” привлича млади и успешни творци и представя музиката по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. От 2017 г. “Фортисимо Фест” посвещава концертите си на голямата българска музика.