Откриването на фестивала.
Откриването на фестивала. / Община Враца
За пета поредна година, местността „Валога“, край врачанското село Оходен, се превърна в сцена на древните култури. Фестивалът „Слънцето на Тодорка“ привлече стотици жители и гости на Враца, имащи интерес към древното минало на региона. На официалното откриване на арт-форума присъства секретарят на Община Враца – Нина Дакева, която връчи на организаторите поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов.

Преди началото на церемонията бе представен древен ритуал, изпълнен от талантливите актьори на театрална група „ТЕМП“ към Младежкия дом в града. Програмата продължи с изпълнение на самодейци от Народно читалище „Пробуда – 2012“ – с. Оходен и демонстрация на Клуб по китайски бойни изкуства – Враца.

В рамките на фестивалната вечер ще се проведе приключенската игра „Пътя на Слънцето“ – втора част – „Първи съвет на жреците“. Организаторите на фестивала за древни култури са подготвили богата и тематична програма за посетителите на форума. В следващите дни ще бъдат организирани експериментални работилници за керамика, древни възли и плетиво и коване на монети.

Всяка вечер, под надслов „Нощ край Скът“, на откритите сцени ще се представят творчески формации от Северозападна България. По време на артистичното събитие ще бъдат проведени кръгли маси, с участието на археолози от цялата страна.

Публиката
Община Враца


На откриването на събитието присъстваха също народният представител Красимир Богданов, общински съветници, кметове на населени места, жители и гости на Враца.

Петото издание на Фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ се организира от Младежкия дом и Регионален исторически музей  - Враца, с подкрепата на Община Враца.