задържан
задържан / Дарик, Архив
По обвинителен акт на Районна прокуратура – Мездра съдът е признал за виновен Вл. Манчовски (на 43 години) от с. Горна Кремена за извършени от него престъпления по 343б, ал. 2 и по чл. 343в, ал. 2 от НК. На 21.07.2017 г. подсъдимият Вл. Манчовски посетил гр. София, където употребил значително количество алкохол. Към 18 ч. той се прибрал в с. Горна Кремена и поканил свой приятел, с когото заедно изпили около половин литър ракия.

Привечер, около 19:45 ч., Манчовски получил обаждане по телефона, след което казал на приятеля си, че му се налага да отиде до гр. Мездра и се отправил пеша към центъра на селото, където се намирала колата му.
Движейки се по път III – 103, с посока на движение от с. Долна Кремена за гр. Мездра, подсъдимият катастрофирал, удряйки се с предната част на автомобила в крайпътен насип от ситни камъни, където участъкът бил в ремонт.

РУ – Мездра било сигнализирано за инцидента от пътуващ по същия път водач на друго МПС. Местопроизшествието било посетено от служителите в полицейското управлението, които установили, че автомобилът е „забит“ в насипа, с отворена шофьорска врата, а да него стоял Манчовски. Водачът бил във видимо нетрезво състояние – със силен мирис на алкохол, завален говор и забавени движения. При извършената проверка било установено, че шофьорът не разполага с лични документи, а свидетелството за управление на МПС е със статут „невалидно“.
Полицаите изпробвали подсъдимия за употреба на алкохол, като уредът отчел концентрация от 2.88 на хиляда промила в кръвта му.

Впоследствие е било установено, че Манчовски вече е имал наложено наказание през 2014 г. за извършено от него същото престъпление и е извършил деянието в едногодишния срок от наказването му по административен ред за шофиране без книжка.
Разпитан в качеството на обвиняем той не се е признал за виновен, като е заявил, че автомобилът не бил управляван от него, а от „жена му“. Тези негови твърдения са били опровергани напълно от събраните по делото доказателства.

Вл. Манчовски е осъден на една година и два месеца „Лишаване от свобода“ при „общ“ режим на изтърпяване на наказанието и глоба в размер на петстотин лева в полза на държавата.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Врачанския окръжен съд.
 
Апелативна прокуратура София