Започнаха празниците на духовите оркестри Дико Илиев
Започнаха празниците на духовите оркестри Дико Илиев / Дарик Враца

Четиринадесет оркестъра ще вземат участие в 14-ите Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана 2014. Те ще бъдат открити на 14 май с националните химни на 3 държави. Наред с „Мила, Родино”  на централния площад „Жеравица” ще прозвучат и химните на Словакия и Унгария. За пръв път във фестива участват формации от тези държави.

Всички музиканти ще изпълят заедно Дунавско хоро и маршът „Сливенци при Драва”. След тази емоционална увертюра към 3-дневния фестивал кметът на Община Монтана ще връчи статуетка на празниците на победителите в Третия  конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър и на класираните на първо място в международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”.

Акцент в първата фестивална вечер ще бъде шоуто на Представителен духов оркестър на сухопътни войски – Горна Баня. По традиция фестивалът ще започне с програмата на домакините от духов оркестър ”Дико Илиев”  към народно читалище “Разум 1883”. На откритата сцена пред Паметника на Септемврийци в центъра на Монтана ще се изявят също представителен духов оркестър и мажоретен състав “Димитър Мечев” от Велинград, и Младежки духов оркестър и мажоретен състав от Ботевград.

На 15 май фестивалната програма ще открие в 18 ч. Духовият оркестър от Добрич. Участието на Младежкия духов оркестър при природо-математическа гимназия “Св. Кл. Охридски” и Мажоретния състав при Общински младежки дом – Монтана, и Младежки духов оркестър към Центъра за работа с деца от Враца убедително ще демонстрират приемствеността в традициите на духовата музика в нашия край. Духовият оркестър “Бучкованка” от Нове место над Вахом, Словакия ще разнообрази програмата с интересен репертоар, в който преобладават полки и валсове.

За пръв път в 108-годишната си история оркестърът свири в България, макар че е участвал в международни фестивали в родината си, в Чехия, Словения, Германия, Белгия и Холандия е печелил многократно конкурси. Любимците на публиката в Монтана от Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки - град Троян, ще поставят финалната кода на втората вечер на Дикоилиевите празници.

Третата фестивална вечер на ще започне с изпълнение на Духовия оркестър на Търговище. Те за пръв път участват в Дикоилиевите празници. След тях ще се изявят познатите в Монтана Младежки духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч, Представителен духов оркестър при Общински детски комплекс – Пловдив, и Детско юношески духов оркестър “Дико Илив” - Дългопол. Атрактивното закриване на 14-ото издание на международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев” – Монтана’ 2014, е поверено на Духовият оркестър и мажоретките от град Синхалом – Унгария.

 

Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле в 18 ч. Концертите ще се провеждат на откритата естрада на пл. „Жеравица”. В случай, че времето е дъждовно, те ще се състоят в залата на Драматичен театър – Монтана.